Cees Verhoog

Copyright 2010 Cees Verhoog

Avonturenfoto, IJsland en zo, Tsjechie,Fotografie,contact

StayOkay  IJsland

Eenvoudig maar voldoende. Gewoonte is dat de schoenen uit moeten in de hal. Zorg voor slippers oid.

In onbewoonde gebieden is geen stroom, opladen van mobieltjes, digi camera en video apparatuur lukt dus niet.

De hutten of Hostels zijn vaak voorzien van een eenvoudige keuken met keukengerei, servies en bestek. Gas is vaak aanwezig. Reserveren is verstandig als je geen alternatief hebt.

Hutten zijn er op gericht dat je kunt eten en slapen: lange tafels  met daar omheen stapelbedden, die je soms met zijn tweeën moet delen. Een toilet is vaak aanwezig. Koud water is er altijd.

Overnachten in IJsland

IJsland eind jaren 80

Eind jaren tachtig ben ik samen met een vriend naar IJsland geweest. Erg veel meer dan een reisgids van Blijderveen en een boek van Gerrit Jan Zwier was onze voorbereiding niet. De opzet was met de bus rond het eiland te rijden en te overnachten in Jeugdherbergen. Een goede insteek bleek, want op die manier hadden we twee in een; vervoer, en heel het eiland zien.


Reykjavik heeft indruk gemaakt als een echte stad. Nieuwbouw wijken, flats, files en een gezellig winkelcentrum met een gezellige horeca. Je kan er toch behoorlijk in ronddolen. Op dat moment waren ze bezig in het centrum vloerverwarming aan te leggen onder de hoofdstraat. Stap ook eens een boekwinkel binnen! Je staat versteld hoeveel literatuur er is in het IJslands, helaas voor de meeste toeristen niet te lezen. Maar vergeet de prachtige fotoboeken niet!


We kozen om met de klok mee het eiland rond te gaan. In twee dagen naar Akureyri. Busreizen gaat heel anders dan bij ons. De bus stopt voor benen strekken, het aandoen van een uitspanning. Een soort kruising tussen touringcar en openbaar vervoer. Soms stopt de bus zomaar langs de kant van de weg, om dan een krat met wat levensbehoeften uit te laden. Die dan kennelijk later wordt opgehaald door bewoners verderop. De bus vertrekt maar en keer per dag, dus als je hem mist moet je een dag wachten. Daar kwamen we al gauw achter, toen we besloten ergens uit te stappen om nog eens te genieten van het uitzicht. Vijf huizen, verder niks en daar ging onze bus! Veertig km verderop was de eerstvolgende plek met een jeugdherberg. Er zat niets anders op dan lopen en hopen op een lift.


Jeugdherbergen zijn vaak scholen die in de zomer aan toeristen de slaapzalen verhuren. De naam dekt al een tijd de lading niet, je kunt er vanaf elke leeftijd onderdak vinden. De naam is inmiddels omgedoopt tot StayOkay. Alles keurig schoon en sober. Douches zijn weldadig, grote warme stralen water doen je na een dag wandelen erg goed. Er hangt wel vaak een zwavelig luchtje omheen. Eten is duur, soms kan je zelf eten klaarmaken. Het is niet echt uitnodigend, als je met zijn velen aan een aanrecht staat. Maar dat is het avontuur.


Akureyri is een kleine plaats met alles wat je nodig hebt. Museum, kruidentuin, uitgaansleven, winkelen, natuur. Het ligt aan een diepe inham, fjord in het noorden van IJsland. Een prima plek om wat langer te blijven.

Vanuit Akureyri kan je mooie wandeltochten maken. Je loopt in het dorp de staat uit naar boven en daar waar de weg ophoudt, loop je de natuur in! Na afloop van de wandeling is er altijd een terrasje waar je nog even kunt nagenieten. Er is zelfs een echte discotheek, pas op, de drank is niet goedkoop!


Myvatn, het “muggenmeer” vooral voor liefhebbers van vogels en hengelen een must. Een andere omgeving dan je tot nu toe gezien hebt, meer een vlakte omgeven door bergen, met mooie vergezichten. Waar water is en bergen, zijn watervallen. Het non-stop geweld van water op de rotsen is imponerend. Stuivend water in een stralende zon met regenbogen. Momenten waar je je nietig gaat voelen, zelfs leidend tot filosofische gedachten. Lees Gerrit Jan Zwier, “Land van grote eenzaamheid”  en je wordt weer teruggeworpen tot  de harde werkelijkheid.

Dit is ook het gebied waar het binnenste van de aarde naar buiten komt, rookpluimen en zwaveldampen alom. Het beruchte maanlandschap waaraan veel word gerefereerd. Hier stromen warmwater beekjes en is de aarde bruin, geel en wit.. Bij Krafla is de energie centrale


Egilsstadir na de tocht vanuit Akureyri is dit eerste plaats die weer een beetje aan de beschaafde wereld doet denken. Zoals elke plaats anders dan Reykjavik of Akureyri, is er niet veel te beleven. Vanaf hier is de ringweg naar Höfn, prachtig slingerend stijgend en dalend langs fjorden en bergketens, een prachtige tocht.


Hoewel Höfn op bijna elke kaart  staat aangegeven, is het een plaatsje van niks. Vooral bekend door zijn haven. Höfn ligt aan de voet van de Vatnajökull. Met mooi weer kan je langs de beekjes omhoog klimmen en genieten van het geurende mos, de rust, slechts gestoord door schapen.

Een prachtig landschap aan de kust is het stuk tussen Höfn en Sellfoss. Een zwart grijze vlakte strekt zich uit tot zover je kunt kijken. Hier komt ’s winters de gletsjer Vatnajökull tot aan de zee. Daardoor wordt elke winter de weg vernield.

Selfoss, een vriendelijk dorpje met diverse winkels.

Hoofdweg nr1 In beelden Reijkjavik straatbeeld Reijkjavik straatverwarming bergbeek

Avonturenfo to